Радев скочи на кабинета за частната детска болница

Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност. Това се заявява в позиция на президента Румен Радев по повод решението на Министерския съвет за одобрение на проекта за строеж на частна детска болница „Мама и аз“, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес, отбелязва държавният глава.

„Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, се посочва още в позицията.

С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват, допълва държавният глава Румен Радев. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения, отбелязва президентът Радев.

По-късно през деня и Делян Пеевски се противопостави на решението на кабинета.

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира Пеевски.

„Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната – нашите деца“, посочват от ДПС.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) пък съобщи, че ще даде на прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) решението за създаване на частна детска болница.

„Вчера служебното правителство взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Нелогично решение, което обаче не ни изненадва“, коментират от политическата сила.

Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси, коментират от ПП-ДБ. Те отбелязват, че кабинетът „Денков“ е посочил решение, но съпротивата е била огромна. Сега всички разбраха защо, допълват от коалицията.

„Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, коментират от ПП-ДБ.

Четете още

Избор на редактора