Президентът: Ставаме гарант за енергийната сигурност на региона

Ставаме гарант за енергийната сигурност на нашите партньори от региона, заяви президентът Румен Радев пред журналисти при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Той посочи, че изключително високо се оценява българското предложение за свързване на газопреносните мрежи на нашата страна, Румъния, Унгария, Словакия, Австрия. По неговите думи така е възможно да се пренасят доставените от Азербайджан количества газ. Той отбеляза, че у нас предстои посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Ще сключим меморандум – т. е. България от страна, през която преминаваше руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от най-различни източници, поясни държавният глава.

Радев посочи, че служебното правителство не се е отказвало от европейските средства за енергиен преход. По неговите думи изявленията на еврокомисар Елиза Ферейра от тази седмица се дължат на недоразумение. България тази година има да получава 800 милиона евро, условието е до края на годината да представим плановете, допълни той.

Президентът добави, че нашата страна ще настоява за технологична неутралност в бъдещото европейско законодателство за природосъобразно производство, което засега предвижда изключване на някои ядрени технологии. Залага се само на малки модулни реактори и реактори от четвърто поколение, които все още са в процес на разработка, поясни президентът. Той настоя законодателството да включва всички съществуващи ядрени технологии и отбеляза, че България вече загуби много със закриването на малките реактори в Козлодуй. До днес носим последствията от това, добави държавният глава.

По повод общите европейски доставки на снаряди за Украйна Радев уточни, че нашата страна не участва в тази инициатива, както и още девет държави от ЕС. България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, заяви президентът. Той поясни, че механизмът предвижда укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС. Високо оценяваме визитата на еврокомисаря Тиери Бретон, добави той по повод посещението на Бретон в българските военни заводи преди дни.

Заедно с ЕК ще работим за повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, за да имаме повече капацитет, по-модерни производства, за да запълваме нашите запаси и да помагаме на държавите от ЕС и НАТО да запълват своите запаси. България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна, заяви президентът.

Не мога да кажа дали България е замразявала руски активи. Тепърва ще се обсъждат параметрите, това е много сложен процес, посочи Радев по повод намерението на ЕС да използва запорираното руско имущество за възстановяване на щетите, причинени на Украйна от руското нахлуване.

Президентът отбеляза, че служебното правителство постига напредък в овладяването на незаконната миграция и отчете новия съвместен проект с ЕК за охрана на българо-турската граница. Той добави, че техническите средства, които ще бъдат осигурени с европейски бюджет, са не по-малко важни от граничната ограда.

По неговите думи у нас са залавяни трафиканти от почти всички държави от ЕС и от разпитите се установява, че ръководни и финансови центрове на тази мощна международна мрежа са в държавите, които са привлекателни за мигрантите. Докато не се справим с тези центрове, винаги ще има трафиканти, коментира Радев.

България получава все по-голяма подкрепа за членството в Шенген, каза той. Получихме конкретен период, надявам се следващото правителство и следващият парламент да запазят тази скорост, да приемат необходимите закони. За мен октомври, ако изпълняваме всички важни стъпки и е много важно законодателството, България може да се присъедини към Шенгенското пространство, заяви държавният глава.

Той коментира също решението на властите в Скопие да се заличи сдружението „Иван Михайлов“ Битоля от регистъра. Според президента тези новини отекват много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника, на безсилие, защото властите в Република Северна Македония (РСМ) най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, българско присъствие в РСМ не от днес и вчера, а от векове, от 1300 години, че има българска история и културно-историческо наследство. Заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции и нашите европейски партньори, РСМ да впише македонските българи в конституцията. Това е отправната точка за интеграцията на нашата съседка в ЕС, обобщи президентът. Мисля, че проблемът е достатъчно ясен, вече въпросът е РСМ кога най-сетне ще отговори не на нашите, а на европейските очаквания и изисквания, добави държавният глава.

Четете още

Избор на редактора