Радев награди Нургюл с почетен плакет на президента

Президентът Румен Радев удостои Нургюл Салимова – вицешампион на Световната купа по шахмат в Азербайджан, с почетен плакет на президента, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Изключителното представяне на Нургюл Салимова е успех за цяла България, заяви на среща днес със състезателката президентът Радев. Държавният глава я поздрави за класирането ѝ на финала в една от най-престижните надпревари за годината в шахмата и я удостои с почетен плакет на президента. Нашата състезателка показа в Баку не само силна игра, но и талант, интелект, воля и устойчивост, каза още Румен Радев.

В срещата на „Дондуков“ 2 участваха родителите на Нургюл Салимова, нейният треньор Живко Жеков и Васил Антонов – председател на Българската федерация по шахмат 2022. „Участието на Нургюл даде повод за гордост и споделена радост в цяла България, а светът заговори отново за българската школа по шахмат“, каза президентът Румен Радев.

Той поздрави състезателката ни, че е съхранила традициите на семейството си в този спорт, които се предават от няколко поколения, както и за примера, който дава на младите хора в България. „Нургюл доказа, че когато човек получи подкрепата на семейството си, постига успехи“, заяви държавният глава и благодари на родителите ѝ, че са насърчили уменията на дъщеря си от най-ранна детска възраст. Държавният глава изрази очакване Нургюл Салимова да продължи да развива потенциала си и да извоюва нови титли.

Участието в Баку разкри пред широката общественост и неуредици в българския шахмат и необходимостта от адекватни мерки, заяви още президентът Радев. Васил Антонов също посочи, че трябва да се постави фокус върху проблемите, за да се намерят работещи и ефективни решения.

По време на срещата Нургюл Салимова разказа за предстоящите турнири, в които ще участва, подготовката си за тях, както и за целите, които си поставя като състезател.

Нургюл Салимова завърши на второ място в Световната купа по шахмат за жени в столицата на Азербайджан – Баку, на 21 август. Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. В село Крепча, където израства, преди два дни посрещнаха шахматистката като победител. Много  хора от областта и региона дойдоха, за да я поздравят.

Четете още

Избор на редактора