Радев: Шенген е приоритет за България и Румъния

Шенген е приоритетна обща цел за България и Румъния, заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с държавния глава Клаус Йоханис, който е на официално посещение в страната ни по покана на Радев.

„Заявяваме нашата решителност да влагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане, възможно по най-бързия начин, в Шенгенското пространство“, обясни Радев. По думите му несправедливата бариера, която е поставена пред двете страни, не трябва да бъде използвана за решаване на вътрешнополитически и други въпроси от някои страни членки на Европейския съюз.

Възможно най-бързото вдигане на тази бариера ще даде допълнителен тласък за развитието на икономиките на България и Румъния, и ще отговори на справедливите очаквания на гражданите на двете страни за равни права в ЕС, каза още президентът.

Попитан дали мигрантският трафик би бил пречка за присъединяването на двете страни към Шенген тази година, Радев заяви, че това, което демонстрират и България, и Румъния като борба с този по думите му рекорден мигрантски натиск за последните години, показва нарасналите способности на двете страни да се справят с него. Държавният глава посочи, че натискът е по цялата външна граница на Европейския съюз, но по „Балканския маршрут“ натискът намалява.

Радев изтъкна, че борбата с вторичната миграция и залавянето на нелегалния мигрантски трафик вътре в страната са изключително интензивни.

Тук залавяме самите нелегални трафиканти, но икономическите и организационни центрове на тази огромна, мащабна мрежа за нелегален трафик, са извън нашите две страни, посочи Радев и добави: „Те са и на север, и на запад от нас“.

България вече предлага на ЕС тук да създадем център с представители на специалните служби на всяка една страна, която е под влияние на „Балканския маршрут“, така че ние да обменяме своевременно информация, да правим съвместни акции, но да „удряме“ именно финансовите и организационни центрове на нелегалния трафик, каза още Радев.

Румъния и България са перфектно подготвени за присъединяване към Шенгенското пространство – изпълняваме всички условия на Шенгенското законодателство, добави румънският президент Клаус Йоханис.

Доказахме, че можем да управляваме и незаконната миграция, която изкуствено се смесва с въпроса Шенген, каза още той.

Още по темата

Избор на редактора