Разгеле! Въздушна линейка ще спасява след месец

Първата въздушна линейка беше представена в авиобазата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където е временно разположена машината. В края на февруари се очаква тя да може да участва в реални спасителни мисии.

„Това е само началото на спешната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една или след две години за нас това ще бъде стандарт, така както в другите европейски държави, но по-добре късно, отколкото никога“, заяви министър-председателят Николай Денков.

Премиерът благодари на Европейската комисия (ЕК) и нейните институции, че финансираха голяма част от начинанието, заедно със съфинансирането от националния бюджет. Денков благодари на Министерство на здравеопазването, което организира голяма част от дейностите и тепърва поема организацията на използването на този хеликоптер.

„Специално поздравявам министъра на транспорта Георги Гвоздейков, без когото вероятно днес нямаше да бъдат тук, заяви премиерът Денков. Той подчерта, че неговите усилия са започнали по време на редовния кабинет на Кирил Петков, но тези усилия са били блокирани от служебното правителство. Ако това не беше станало, вероятно този хеликоптер щеше да бъде тук преди повече от половин година. Поздравления за Гвоздейков за това, че не се отказа и постави по правилен начин организацията и координацията на различните институции, което ни позволи да стигнем до този резултат“, посочи Денков.

Той благодари на производителите от консорциума „Леонардо“, защото те не само се справили навреме с първата задача, но и уверили, че до края на тази година ще могат да ни зарадват с още две такива машини.

Четете още

Избор на редактора