Разкриха нелегална фабрика за цигари край Пазарджик

Над 1 милион кутии цигари без бандерол са открити в склад в пазарджишкото село Калугерово. При акция на ГДБОП,  Митниците и Районната прокуратура в Пазарджик, в село Гелеменово е разкрита и нелегалната фабрика, в която са произвеждани цигарите. В нея са работили чужденци, които са живеели във фабриката и не са имали външен контакт.

Фабриката, в която  е била поточната линия за производство на цигари без бандерол е била от закрит тип, стана ясно на нарочен брифинг на пазарджишките прокуратура и полиция и Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

В склада в Калугерово е задържан 44-годишен мъж от Пловдив. Той е с повдигнато обвинение и е арестуван за 72 часа, посочи наблюдаващия прокурор Мариета Венова.  По думите ѝ от склада са иззети  около 2100 мастърбокса, в които са се съхранявали 1 049 000 кутии с цигари без платен акциз. В склада са намерени също сух нарязан тютюн и заготовки.

Законът предвижда за това тежко престъпление от 2 до 8 години затвор, както и глоба до 10-кратната цена на откритото количество. Разследването е в ранен етап. Арестуван е извършителят, който в момента е с обвинение за извършеното престъпление. Предстои да бъде направено искане от Районна прокуратура Пазарджик за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо пловдивчанина, който е наел складовото помощение като пълномощник на фирма.

Нанесените щети от намерените цигари са за 12 милиона лева и то не само за бюджета на страната, но и на Европейския съюз, уточнява БНР.

Помещенията във фабриката са били оборудвани с високоефективна поточна линия за производство и пакетиране на цигари, автономно електрозахранване и дизелов електрогенератор. Открити са и стаи, оборудвани за живеене на работниците, които извършвали производствената дейност и обслужвали машините. При акцията са били намерени големи количества консумативи – сух нарязан тютюн, филтри и фолио, прибори и опаковки за пакетиране. Фабриката е била прикрита в района на други стопански сгради, като за извършваните в нея дейности се води отделно досъдебно производство, съобщиха директорът и зам.-директорът на ГДБОП гл. комисар Явор Серафимов и ст. комисар Калин Литов.

Четете още

Избор на редактора