Разобличител на Боинг намерен мъртъв в САЩ

Бивш служител на Boeing, известен с това, че предизвиква опасения относно производствените стандарти на фирмата, е намерен мъртъв в САЩ, съобщи BBC.

Джон Барнет е работил за Boeing в продължение на 32 години, до пенсионирането си през 2017 г.

В дните преди смъртта си той е давал показания в съдебно дело срещу компанията.

Boeing каза, че е натъжен да научи за смъртта на г-н Барнет. Съдебният лекар от окръг Чарлстън потвърди смъртта му пред BBC в понеделник.

В него се казва, че 62-годишният мъж е починал от „самонараняване“ на 9 март и полицията разследва.

От 2010 г. той работи като мениджър по качеството в завода в Северен Чарлстън, произвеждащ 787 Dreamliner, най-съвременен пътнически самолет, използван главно за маршрути на дълги разстояния.

През 2019 г. г-н Барнет каза пред BBC, че работници под напрежение умишлено са монтирали части под стандарта на самолети на производствената линия. Той също така твърди, че е открил сериозни проблеми с кислородните системи, което може да означава, че всяка четвърта дихателна маска няма да работи при спешни случаи.

Скоро след като започнал работа в Южна Каролина се е разтревожил, че стремежът да се построят нови самолети означава, че процесът на сглобяване е бил прибързан и безопасността е била компрометирана, нещо, което компанията отрече.

Четете още

Избор на редактора