Разхлабват мерките за ковида. Ето как

Намалява се карантината за болни и контактни на болни с COVID-19. Това съобщиха здравните власти след заседанието на експертната група, която всяка седмица се събира заради актуалната епидемична ситуация и нужните мерки. Промените влизат в сила от издаването на заповедта днес.

Карантината се намалява така:

Изолацията за болни с COVID-19 – от 10 на 7 дни.

Карантината за контактните лица – от 7 на 5 дни. 

От карантина са освободени хората, които са ваксинирани или преболедували COVID-19 в рамките на три месеца.

Световните данни показват, че човек е активно заразен и опасен за околните до петия ден в над 90% от случаите. Ако е в тежко състояние, ще бъде хоспитализиран и ще остане по-дълго в болница. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Тези мерки са оправдани и са първа стъпка от постепенното разхлабване на мерките, което ще продължи, увери доц. Кунчев. Той заяви, че към момента задължителното носене на маски в болниците и градския транспорт остава. Следващата стъпка ще бъде премахването именно на тази мярка, каза още той.

Има спад на заболелите с COVID-19 и смъртността. Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев. Това показвало, че дори предвид разхлабването на част от мерките, решенията на експертния съвет са адекватни.

Четете още

Избор на редактора