16.1 C
София
неделя, 2 октомври, 2022

Разцветали яблани и груши: Катюша навърши 81 години

Руското посолство в България тържествено обяви, че „днес рожден ден празнува съветската реактивна система за залпов огън “Катюша”. Тя навършава 81 години. Моментът е избран много подходящо – по време на руската въоръжена агресия в Украйна и на фона на тотална международна изолация и икономически санкции срещу Кремъл.

Гордостта на бившия СССР във Втората световна война, известна във военните среди като БМ-13 ГРАД, бе увековечена в легендарната песен на поета Михаил Исаковски и композитора Матвей Блантер. “На днешния ден оръжието получава бойното си кръщение в сражението до Орша. През юли 1941 година на фронта воюват 19 катюши, а към края на войната техният брой доближава 10 хиляди”, се казва в съобщението от къщата на Митрофанова.

Малцина обаче знаят, че реактивната ракетна установка е била монтирана на американските камиони Studebaker, които СССР получава като част от програмата за отпускане на заеми ленд-лиз. Мощни и бързи, те се оказват идеални за катюшите.

Съветската “Катюша” носи името на момичето от едноименната песен, което чака приятеля си от фронта. Според друга версия буквата “К” е поставена върху рамката на машината, тъй като тя е произведена във воронежкия завод “Коминтерн”. Трета легенда гласи, че Катюша е името на приятелката на руски войник, който бил артилерист на ракетната установка.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини