Разцепление в СИРИЗА, 46 от ръководството напускат

Излизането си от СИРИЗА обявиха в неделя 46 членове на Централния комитет на лявата гръцка опозиционна партия, които участваха във фракцията „Омбрела“ (чадър), която се противопоставяше на ръководството около новия лидер Стефанос Каселакис, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Сред напускащите има и двама депутати – бившият финансов министър Евклидис Цакалотос и Пети Перка. Без тях групата на най-голямата опозиционна сила в гръцкия парламент ще намалее от 47 на 45 депутати. От своя страна Каселакис поиска Цакалотос и Перка да се оттеглят от парламента. Перка вече обяви, цитирана от in.gr, че няма да го направи и ще остане независим депутат.

Сред останалите популярни имена от СИРИЗА, които излизат от партията, са бившият председател на парламента Никос Вуцис и бившият министър на различни постове Панос Скурлетис.

В обръщение напускащата група обвиняват ръководството на партията, че отстранява различни личности от ръководството, без да спазва процедурите и че продължава „постоянната и насилствена подмяна“, която е довела до поредица изборни загуби и загуба на влияние в обществото. Лично Каселакис те обвиняват във „високомерие и авторитарно и антидемократично поведение“ и „тръмпистки практики“, което е достигнало кулминация в „нечуваното, бонапартистко и със сигурност дълбоко недемократично“ предложение за провеждането на партиен референдум за изключването на четири водещи фигури в СИРИЗА.

Както коментира телевизия Скай, разцеплението в СИРИЗА може и да не е приключило. Групата около конкурента му за лидерския пост на вътрешнопартийния избор през септември Ефи Ахциоглу разпространи малко преди края на заседанието на Централния комитет в неделя текст, в който обвинява Каселакис, че използва „реакционни схеми от крайнодясната палитра“ и че съзнателно е избрал, вместо пътя на единството, да търси „вътрешен враг“. Сред подписалите този текст има още седем депутати от СИРИЗА.

Четете още

Избор на редактора