326 млн. лева за модерни училища и градини

Училища, които учат на две смени, ще могат да бъдат разширявани и надстроявани с пари по Националния план за възстановяване и устойчивост. Същото важи и за детски градини в общини с недостиг на места.

До 4 млн. лв. ще могат да получат училищата за модернизация на материалната си база по плана. За детски градини с до две групи максималният размер е 1,3 млн. лв., а за градини с три и повече групи – 1,8 млн. лв.

Това става ясно от проекта на насоките за кандидатстване по процедура „Модернизация на образователна среда“ на НПВУ, публикуван за обществено обсъждане.

Общият бюджет за създаване на съвременни училища и детски градини е 326,1 млн. лв. В училищата ще се финансира изграждане на инфраструктура за бъдеща STEM среда – лаборатории, центрове за млади изследователи, свързани класни стаи с високотехнологично оборудване и др.

Ще се отпускат пари и за създаване на подходяща среда за хора с увреждания.

Разширяването на градините и преминаването на училищата на една смяна са болни теми на образователната система от години. Държавата на няколко пъти премества сроковете за минаване на едносменен режим, защото стана ясно, че в големите градове те са непостижими, а толкова много нови училища няма как да бъдат построени.

Четете още

Избор на редактора