Редовен партньор на ГЕРБ пристана на Промяната

Неочакван избор на предизборен съюзник направиха от ПП-ДБ. Към коалицията, която се бори за първото място на изборите, са се присъединили две земеделски партии – БЗНС и „Обединени земеделци“.

Първо новината съобщи бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков във Фейсбук, а днес на обед тя беше потвърдена и от пресцентъра на неговата формация.

Интересното в случая е политическата история на „Обединени земеделци“ от последните няколко години, в които партията е демонстрирала близост до ГЕРБ. През 2019 г. тя подписа споразумение за партньорство с формацията на Бойко Борисов за проведените тогава избори за Европейски парламент. Така направиха и по-късно същата година за местните избори. Както и за парламентарните избори през април 2021 г.

Сега обаче „Обединени земеделци“, водена както тогава, така и сега от Петя Ставрева, се е преориентирала към най-сериозните политически опоненти на герберите.

За това се разбра преди няколко дни, когато ПП-ДБ се опита да промени състава на коалицията като добави формацията на Ставрева. От Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче им отказаха под предлога, че са изпуснали срока за такава промяна.

Излиза, че става въпрос за политическо партньорство от типа, в което „Обединени земеделци“ имаха с партията на Борисов в миналото.

ПП и ДБ са привлекли и БЗНС, воден от Илия Зюмбилев. Това е партията, която претендира, че е правоприемник на някогашния БЗНС, основан през 1899 г. „Политическа партия БЗНС подкрепя коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“, защото вярва в евроатлантическото бъдеще на България и в победата на силите на доброто“, съобщиха от пресцентъра на ПП от името на земеделската партия.

Самият Зюмбилев скромно сподели на Фейсбук страницата си постът на Кирил Петков, в който се съобщава за обединението, без да добави нищо от себе си.

Двете земеделски формации не могат да получат места в листите на ПП-ДБ, тъй като срокът за регистрация на кандидат-депутатите изтече вчера, когато е подписано споразумението с коалицията.

Освен ако не е имало договорка преди това, но за такава нито една от страните не споменава към момента.

Още по темата

Избор на редактора