Рекордно поскъпване на газа в Европа

Цената на природния газ в Европа скочи с 50% и достигна най-високите си нива за последните 3 месеца, съгласно котировките на нидерландската борса TTF. В петък вечерта синьото гориво се продаваше на 144,18 евро за 1000 куб. м., каквито не е имало от 9 март, т.г.
Борсите реагират на намалените количества руски газ за Европа, които „Газпром“ мотивира с ремонти по трасетата.Това доведе до начуваните цени на горивото, макар че преди месец цените бяха тръгнали надолу до нива между 81,4 и 86,32 евро.
По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) потреблението на газ в ЕС е намаляло с 27 млрд. куб м за шестте месеца на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. Въпреки това, заради намалените доставки, запасите в европейските подземни охранилища са 31,9 млрд. куб м, докато за посрещане на зимния сезон са нужни още 40,5 млрд. куб м.

От 11 до 21 юли ще бъдат спрени доставките на газ по “Северен поток” заради планов годишен ремонт, което се очаква да задълбочи недостига на синьо гориво за Европа.Междувременно от “Газпром” обяви, че добивът на газ е намалял с 8,6% през първото полугодие на 2022 г., сравнение със същия период през 2021 г. Въпреки, че руския гигантотчита 63% увеличение на износа за Китай, общият износ на синьо гориво от Русия е намалял с 31%, което е резултат от свитите доставки за Европа.
Газовата политика на Москва доведе до внос на рекордни количества пpиpoдeн гaз oт САЩ за Европа, за да се компенсира недостига oт pyскитe тpъбoпpoвoди.

Четете още

Избор на редактора