Респект! Злато за нашите момичета на Европейското

Женският ни национален отбор спечели Европейското първенство по шахмат в Будва, Черна гора. Респект за Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и Белослава Кръстева.

За да грабнем златните медали трябваше да не загубим в последния мач от деветия кръг срещу поставеният под номер 1 тим на Грузия. Нашите играха блестящо и спечелиха с 2.5:1.5.

Мачът между българките и грузинките започна с много бързо реми на втора дъска. Още на 18-ия ход Нино Бациашвили и Нургюл Салимова направиха трикатно повторение, което автоматично донесе равенство в партията.

Около два часа и половина по-късно двата тима си размениха по една победа в рамките на няколко минути. Най-напред на първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова се наложи над Бела Хотенашвили за 31 хода. Стефанова имаше предимство още в дебюта и методично успя да го развие. Тя получи офицер в повече в ендшпила и това накара Хотенашвили да се предаде само няколко минути след това.

На четвърта дъска обаче Саломе Мелия изравни резултата за 1,5:1,5 с победа с белите фигури над Белослава Кръстева. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Така изходът на двубоя между България и Грузия трябваше да се реши между играещите на трета маса Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили.

Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Джавахишвили успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство. Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка.

Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. Българката обаче показа изключителна непримиромост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.

Ето и „Топ 10“ в крайното подреждане:

1. България – 7 победи, 2 равенства – 16 точки

2. Азербайджан – 7 победи, 1 равенство и 1 загуба – 15 точки

3. Франция – 5 победи, 2 равенства и 2 загуби – 12 точки

4. Украйна – 5 победи, 2 равенства и 2 загуби – 12 точки

5. Гърция – 5 победи, 2 равенства и 2 загуби – 12 точки

6. Полша – 6 победи и 3 загуби – 12 точки

7. Германия – 4 победи, 3 равенства и 2 загуби – 11 точки

8. Сърбия – 5 победи, 1 равенство и 3 загуби – 11 точки

9. Швейцария – 4 победи, 3 равенства и 2 загуби – 11 точки

10. Грузия – 4 победи, 2 равенства и 3 загуби – 10 точки

Четете още

Избор на редактора