Референдум в Белащица решава в коя община да е селото

Нормално започна гласуването в село Белащица, община „Родопи“, където днес решават на местен референдум дали да се присъединят към община Пловдив, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия в „Родопи“ Радослав Митев. Те ще трябва да отговорят на въпроса „Искате ли с. Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община „Родопи“ и да се присъедини към община Пловдив?“.

С право на глас са 1732 жители на населеното място, съобщиха за БТА от служба Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) на община „Родопи“. Те ще гласуват в три секции в Основно училище „Пенчо Славейков“. За да бъде валидно допитването, трябва 693 гласоподаватели да отидат до урните, а за да се отдели селото, трябва 347 от тях да дадат положителен отговор.

Жители на родопското село учредиха през 2022 г. инициативен комитет за провеждане на допитването. Необходимите подписи бяха внесени в Общинските съвети на Пловдив и „Родопи“ за вземане на решение. Съветниците на Пловдив в две свои заседания взеха решение с единодушие за приемането на село Белащица като част от община Пловдив. Местният парламент на „Родопи“ обаче отхвърли искането за допитване. През октомври тази година допитването беше насрочено от областния управител Илия Зюмбилев.

От полицията съобщиха, че във връзка с референдума звеното „Български документи за самоличност“ ще работи днес от 8:30 до 17:30 часа.

Четете още

Избор на редактора