Ако детето е под карантина – болничен за родителите

От 1 януари догодина родителите ще могат да ползват болничен и за гледане на здрави деца до 12-годишна възраст, които са под карантина. Това решиха депутатите окончателно с гласуваните едновременно на първо и второ четене изменения в Закона за здравето.

На първо четене депутатите гласуваха промените с 216 гласа „за“ и само един против.

Вносители на законопроекта за изменения в Закона за здравето са д-р Силви Кирилов („Има такъв народ“) и група народни представители, сред които и депутати от „Продължаваме Промяната“. В хода на разискванията обаче д-р Силви Кирилов направи съществена редакционна поправка за датата на влизане в сила на законопректа – вместо 1 юли 2022 г., каквото бе първоначалното предложение, за 1 януари 2023 г. Д-р Кирилов посочи, че прави редакционната поправка във връзка с постъпили становища на Министерството на финансите и на НОИ, че не са осигурени средства за това в актуализацията на бюджета.

В момента на болнични имат право само родителите на деца, които са върнати от детски заведения, и по този начин по-големите не са обхванати. ГЕРБ-СДС предложиха поправката да влезе в сила от 15 септември, когато учениците тръгват на училище, но предложението не бе прието.

Четете още

Избор на редактора