Рим празнува 2767-ми рожден ден днес

Рим отпразнува днес 2767 години от основаването на града. Рождената дата на Вечния град, 21 април 753 година пр. Хр., е определена от римския учен, писател и военачалник Марк Теренций Варон въз основа на изчисленията на древния философ, математик и астролог Луций Таруций Фирмиан.

По традиция празненствата започнаха със запалването на ритуалния огън, съпроводено с антични танци на най-голямата арена Циркус Максимус (на италиански Чирко Масимо),построена за състезания с коне и колесници, и използвана и до днес за масови тържества и концерти на открито. Оттук потегли шествието под егидата на Римската историческа група, в което участваха 1600 пресъздатели на исторически сцени от осем страни, предаде БТА.

То се отправи към Императорските форуми (Виа дей Фори Империали), които представляват поредица от площади, строени между 46 година пр. Хр. и 113 година от н. е. с обществена, религиозна, икономическа, политическа и историческа значимост, както за Римската република, така и за Римската империя.

Тази година честванията съвпадат с 2000-годишнината от смъртта на първия римски император Октавиан Август и венец бе положен в негова чест, а не по традиция в памет на Гай Юлий Цезар – пълководец, политически лидер и писател със славата на една от най-влиятелните личности в световната история, който изиграва решаваща роля за превръщането на републиката в империя.

В края на тържествата бе пресъздадена битка, която бе заснета от въздуха с помощта на безпилотни летателни апарати. Тук бе нарушена традицията, тъй като битката не беше с „варварите“, а между самите „римски легиони“, които симулираха бойни действия през гражданската война от епохата на Флавийте – втората императорска династия в Рим, стигнала до върха на властта благодарение на вярна служба от пехотата до привилегированата кавалерия.

През целия ден музеите в италианската столица работеха безплатно и бе отворен за посетители общинският розариум, в който се оглеждат около 1200 вида рози. Поради кризата тази година Римската община не участва във финансирането на празненствата, които бяха организирани изцяло с обществени усилия.

Четете още

Избор на редактора