3.3 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Риши Сунак случил и на жена – Акшата Мурти е с $1 млрд. в акции

Освен на държава, Риши Сунак е случил и на жена – свръхбогатата индийска бизнесдама Акшата Мурти.

Мурти е считана от британските данъчни власти за лице, което “не живее” в Обединеното кралство и следователно доходите ѝ в чужбина не се облагат с данъци.

Този статут, макар и напълно законен, беше подложен на тежки критики заради милионите лири, спестени от данъци благодарение на този статут.

Заради това съпругата на тогавашния министър на финансите на Великобритания веднага обяви, че доходите ѝ в чужбина вече ще се облагат в страната. “Правя го, защото искам, а не защото наредбите го изискват”, подчерта тя.

“Съпругата ми е родена в Индия, израснала е там”, припомни той. “Не би било разумно или честно да искам от нея да прекъсне връзките си със страната си само защото е омъжена за мен”, добави консерваторът.

42-годишната Акшата Мурти притежава акции на стойност близо милиард долара в индийския технологичен гигант “Инфосис”.

Баща ѝ Нараяна Мурти е един от основателите на компанията през 1981 г., стойността ѝ днес възлиза на около 100 милиарда долара. Това означава, че състоянието ѝ е по-голямо от това на покойната кралица Елизабет Втора (притежавала около 420 милиона евро), отбелязва в. “Сънди таймс”.

Акшата израства в Бангалор, с богатия си баща и под строгото възпитание на своята майка Судха Мурти – известна писателка, филантроп, както и първата жена, назначена като инженер в автомобилната група “Тата моторс”.

Тя забранява на Акшата и брат ѝ Рохан да гледат телевизия у дома и ги принуждава да ходят на училище с рикша, както всички останали техни съученици.

Съпругата на Риши Сунак заявява, че тя и брат ѝ са отгледани “със силни филантропски ценности”, а благодарение на доброволческата си работа има представа за предизвикателствата, пред които са изправени жените в Индия.

През 1998 г. Акшата заминава за САЩ, за да учи икономика. Тя се среща с бъдещия си съпруг няколко години по-късно в престижния Станфордски университет в Калифорния, където и двамата са записали бизнес магистратура. Риши Сунак е със скромен произход и получава стипендия.

Индийското общество е йерархично, но родителите на Акшата Мурти приемат сватбата им. Баща ѝ Нараяна Мурти одобрява сватбения план на дъщеря си, като признава, че Риши Сунак отговаря във всяко едно отношение на описанието ѝ: “брилянтен, красив и преди всичко честен”.

Около 1000 гости, включително множество известни личности, присъстват на сватбата им през 2009 година. Двамата имат две дъщери – Анушка и Кришна.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини