Путин клъцна Рогозин, който плашеше с ядрена ракета „страхливите българи“

Путин отряза Дмитрий Рогозин от престижния пост шеф на руската космическа агенция „Роскосмос“, предадоха световните агенции.

Указът за освобождаването му е публикуван на сайта на Кремъл. На негово място е назначен Юрий Борисов.

Рогозин стана известен с язвителния си изказ и високомерния си национализъм. Той нарече българите „страхливи“ и ни заплаши с руските ядрени ракети „Сармат“.

Той е на 58 години и беше начело на руската космическа агенция от края на май 2018 г., допълва ТАСС. През времето, прекарано начело на „Роскосмос“, Рогозин се открои сред руските бюрократи. Той редовно публикуваше провокативни тиради в Телеграм или пък мемета в Туитър, отбелязва Франс прес.

За над 4 години на поста Дмитрий Рогозин обаче не успя да спре залеза на руската космическа индустрия, белязана от остаряла техника и липса на иновации, както и от тежка корупция.

От началото на руската офанзива в Украйна Рогозин се отличи с войнствените си изказвания по адрес на Запада. В тях той непрестанно изтъкваше какви разрушения може да причинява руското ядрено оръжие. И обясняваше как „Сармат“ при полета си не пита за съгласие („страхливите българи, злопаметните румънци, предателите черногорци и другите разни шведи“), а пита за координати.

Г-н Рогозин ще бъде „командирован“ в Донецк или Луганск (най-горещите точки в Източна Украйна), където ще бъде свръзка на тези региони с Кремъл, посочва ДПА.

Четете още

Избор на редактора