Род Стюарт продаде каталога си за $ 100 млн.

Певецът Род Стюарт продаде издателските и звукозаписните права върху музиката от каталога си за почти 100 милиона долара, съобщи АФП, позовавайки се на Уолстрийт джърнъл.

За тази сума Iconic Artists Group на бизнесмена Ървинг Азоф е придобила правата върху каталога на Стюарт, известен с хитове като Sailing и Maggie May, както и някои права върху името и лика му.

Преди по-малко от седмица „Сони“ обяви сделка за придобиване на половината от правата за запис и издаване на каталога на Майкъл Джексън от неговите наследници. „Ню Йорк таймс“ определи стойността на каталога на изпълнителя на Thriller на 1,2 милиарда долара или повече, а според „Билборд“ от „Сони“ са платили най-малко 600 милиона долара.

От няколко години музикалните права се превърнаха в процъфтяващ пазар след вълната от продажби, които позволиха на изпълнители като Боб Дилън, Брус Спрингстийн и Нийл Йънг да реализират печалба от каталозите си. В ерата на стрийминга това са привлекателни дългосрочни активи за инвеститорите.

Собствениците на издателски права върху дадена песен получават финансова възвръщаемост за всяко излъчване, продажба на албуми или използване в реклами и филми. Правата за запис уреждат възпроизвеждането и разпространението на произведенията, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора