10.7 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Рубльов и Касаткина казват: Гудбай, страна огромная

Олимпийският шампион Андрей Рубльов и първата ракета на страната Наталия Касаткина обявиха, че са готови да сменят гражданството си.

В същото време руски държавници припомниха, че смяната на спортното гражданство се тълкува по закон за държавна измяна.

Всички водещи руски тенисисти са крайно недоволни, че заради ембаргото не могат да участват в повечето от турнирите от най-висока категория. Московчанката Елена Рибакина, която играе за Казахстан, спечели съвсем наскоро най-престижния турнир в тениса – Уимбълдън.

Андрей Рубльов заяви категорично, че е готов да смени гражданството си, за да може да играе тенис на високо ниво, припомняйки как руснаци и беларуси бяха отстранени безцеремонно от Уимбълдън.

„Ако говорим конкретно за Уимбълдън – да, щяха да ме допуснат, ако бях с друг паспорт. Ще си сменя ли гражданството си? Ами да, ако ни забранят участие във всички турнири. Аз искам да играя тенис, и ако това е цената, ще я платя“, казва той в YouTube-канала на блогъра Виталия Кравченко.

Рубльов припомня още, че вече е печелил веднъж олимпиадата на двойки, но иска да го направи пак, този път сингъл.

Склонна е да смени гражданството си и първата ракета на Русия Дария Касаткина. Тя също изтъква като довод отстраняването на руските тенисисти от важните турнири като „Били Джин Кинг“ и Купата Дейвис, както и на Уимбълдън.

„Тези турнири вече ги пропуснахме, за Олимпиадата още не е ясно, но и там нещата вървят зле. Какво да правим? Да сменяме паспортите“, казва Касаткина в YouTube-канала на Кравченко. В момента тя заема 12-то място в рейтинга на WTA.

Касаткина открито съветва младите руски тенисисти да сменят гражданството си. „Какви перспективи има днес пред тях в близките 10 години? Нас вече ни отпишете, но тези, които са по на 16-17 години имат още шанс, те трябва да играя и затова трябва да заминат за чужбина. Смятам, че много от талантите ни, чиито родители имат възможности, ще сменят гражданството си. Това е и моят съвет към тях – ако можете, сменяйте“, призовава тя.

В същото време депутатът от Държавната Дума Роман Терюшков се изказа по темата в своя телеграм-канал. „Държавата е инвестирала в тях не само пари, но и уникални методи в подготовката им, разчитайки на тяхната преданост към страната си. Тези които сменят гражданството си трябва да знаят, президентът Путин подписа закон, в който се казва, че всеки преминал на страната на противника в условията на военни действия, ще бъде третиран като държавен изменник. Смятам, че смяната на спортното гражданство също трябва да се тълкува като държавна измяна“ , пише Терюшков.

За разкош Касаткина предизвика още един скандал в родината си като разкри, че има нетрадиционна сексуална ориентация. Дария призна, че си има гадже девойка.

„Как се чувствам като говоря пред камера за нетрадиционна ориентация? Нормално, даже удобно. Малко съм възбудена, да. Дали имам гадже? Да, сега имам. Кога тази тема ще престане да бъде забранена в Русия не знам“, казва Дария. Тя пусна в социалните мрежи фото, на което е в прегръдка с фигуристката Наталия Забияко.

По-рано красавицата се състезаваше за Русия, но после смени гражданството си и продължи кариерата си в Канада.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини