Сделка или не? Радев завъртя колелото на консултациите

„Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт от време“, заяви президентът Румен Радев в началото на първата си среща от кръга консултации за съставяне на ново правителство с „Продължаваме промяната”. „Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача, допълни той.

Като приоритети Радев очерта проблемите с инфлацията и цените на горивата, липсата на дългосрочен договор за доставка на газ, ремонтът и поддръжката на пътищата и неприетите закони, свързани с усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Радев попита „Продължаваме промяната“ дали според тях 47-ото НС има потенциал да излъчи работещо управление и да подкрепи мандат на друга политическа сила.

„Тук сме, за да заявим готовност да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има България работещ парламент и правителство”, отговори премиерът в оставка Кирил Петков. „Единствената цена, която не сме готови да платим, е да дадем обществените средства на шепа хора, които да ограбят населението“, заяви той. Петков напомни на президента, че сега всичко много зависи и от неговото решение.

Имахме много задълбочен разговор за всички кризи, които от няколко месеца са в страната и как трябва да се търсят решения. Истина ли е, че фамилията на Лорер управлява едновременно Министерство на иновациите, Здравната каса и Министерство на финансите, съпруг и съпруга. Това заяви след консултациите с президента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Президентът Радев поиска от ДПС предложение за излизане от кризата, а лидерът на партията Мустафа Карадайъ отговори, че са нужни нови избори, за да се пренареди основата на кабинета.

„Намираме се в политическа криза. Още през април от ДПС казахме, че ще има предсрочни избори“, каза Карадайъ.

От БСП изразиха готовност да получат третия мандат и отново заявиха, че премиерът трябва да бъде от „Продължаваме промяната“.

„Декларираме нашата готовност – ако получим третия мандат, да положим усилия, за да има стабилно управление“, това заяви лидерът на „столетницата“ Корнелия Нинова.

„Добре е лидерите да отстъпят встрани, а да излязат експертите от А-отборите. Червени линии няма да поставяме“, заяви пък Ива Митева от името на „Има такъв народ“.

 

Четете още

Избор на редактора