3.3 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Румъния дава над 80 млн. евро за смяна на старите крушки

Румънската държава отпуска 400 милиона леи (над 80 милиона евро) за електрически крушки. От края на октомври ще стартира програма, която предвижда румънците да получават ваучери на стойност 200 леи (около 40 евро), с които да заменят старите си крушки с енергийно ефективни, съобщава частната телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. С ваучера може да се купуват само LED крушки с мощност до 15 вата.

Държавата бърза да стартира новата схема за енергийна ефективност, докато в същото време програмата за инсталиране на фотоволтаични панели се бави, отбелязва Диджи 24. От миналата година около 30 000 румънци чакат за поставяне на фотоволтаични панели в домовете им, но бюрокрацията в министерството спира подмяната, посочва телевизията.

Диджи 24 отбелязва, че крушки с нажежаеми жички се използват най-вече в домовете на румънците от провинцията, за които записването в онлайн програма е почти невъзможно. Много от тях нямат достъп до компютър и са скептично настроени за сроковете, в които биха получили средствата. Медията напомня също, че халогенните крушки и тези с нажежаема жичка и без това вече се намират трудно на пазара, тъй като през 2018 г. Европейската комисия ограничи употребата им.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини