Румъния предлага Австрия да напусне Шенген

Румънският премиер Марчел Чолаку отправи серия критики по адрес на австрийския канцлер Карл Нехамер заради съпротивата му срещу членството на Румъния в Шенген, съобщава агенция Аджерпрес.

В ефира на телевизия Антена 3 СиЕнЕн (Antena 3 CNN) Чолаку каза, че Румъния трябва да изиграе докрай шансовете си за присъединяване към Шенгенското пространство, като в тази връзка предложи, ако австрийският канцлер Карл Нехамер запази позицията си против присъединяване на Румъния, Австрия да обмисли възможността да напусне Шенген, съобщава агенция Аджерпрес.

В коментар на шансовете на страната за присъединяване към Шенгенското пространство румънският премиер отново заяви, че съпротивата на австрийския канцлер е неоснователна. „Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде много ясно да се разбере, че не е съгласен, без никакво основание“, заяви Марчел Чолаку.

Той припомни, че на неотдавнашната среща на европейските социалисти в Малага, Испания, е била приета резолюция в подкрепа на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Чолаку подчерта, че всички лидери социалдемократи, без изключение, подкрепят незабавното присъединяване на Румъния и България.

Румънският премиер сподели, че е получил уверения от премиера на Испания Педро Санчес, чиято страна председателства в момента Европейския съвет, както и от германския канцлер Олаф Шолц, че ще направят всичко, което зависи от тях, по въпроса за присъединяването на Румъния и България.

Чолаку коментира и резолюция на Европейската народна партия (ЕНП) във връзка с присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, като посочи, че ЕНП също е призовала австрийския канцлер да промени позицията си.

Според румънския премиер обаче „това е твърде малко“. Той коментира, че политическото семейство на ЕНП би трябвало да изключи австрийския канцлер, след като не е съгласен с мнозинството в ЕНП. Чолаку даде пример с премиера на Словакия, който е бил изключен от семейството на европейските социалисти и демократи, след като е направил изявления в подкрепа на руския президент Владимир Путин.

По думите на Чолаку австрийската страна е преминала червена линия по въпроса за Шенген.

„Разбирам добрите намерения, но преминахме червена линия, вече не говорим за добри намерения. (…) На първо място, това е унижение за всички румънци – и в страната, и извън нея. Това е несправедливост. (…) Аз знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство (…)“, заяви Чолаку.

Коментирайки съпротивата на австрийския канцлер, румънският премиер намекна, че това може да се дължи на влияние отвън, и по-конкретно на руския президент Владимир Путин.

„Господине, не си с нас, казва ти го Комисията, казва ти го Съветът, казва ти го Европейският парламент, казва ти го твоето европейско семейство, цяла Европа казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш „не“. Означава, че някой друг те направлява. Господине, ако те направлява Путин, защото продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген“, каза Марчел Чолаку, цитиран от Аджерпрес.

Четете още

Избор на редактора