Румънците са 11 пъти по-бедни от средното за Европа

Румънците са 11 пъти по-бедни от средното за Европа. Това съобщава Дан Попович, генерален директор на OTP Asset Management Romania – част от най-голямата финансова група в Източна Европа, която предлага инвестиционни услуги в различни страни в региона. Той се позовава на данни на Европейската асоциация за финансов мениджмънт (EFMA), цитирани от Диджи24 и телевизия Антена3.

В материалите си по темата румънските медии отбелязват, че „богатството“ на глава от населението в Румъния едва се доближава до стойността на кола втора ръка и допълват, че дори българите са по-добре в това отношение.

Средното богатство на румънец е 5823 евро, в България този показател достига 7778 евро, в Полша – 11 249 евро, в Унгария – 12 058 евро, докато средното за Европа е 65 209 евро, съобщава Дан Попович. Той уточнява, че финансовото богатство се отнася до сумите, вложени в банкови депозити, инвестиционни фондове, пенсионни фондове и капитализирани застраховки живот.

Според представените данни в Румъния банковите депозити представляват 68 процента от общото средно богатство на глава от населението, пенсионните фондове – 18,5 на сто, инвестиционните фондове – 3,73 процента, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора