Русия в траур за жертвите от кървавия атентат

Двама от участниците в нападението срещу „Крокус Сити Хол“ в Москва са били убити, съобщи Руската служба на Би Би Си. Медията разполага с копие от паспорта на единия от тях, който е от Таджикистан.

Източник на Руската служба на Би Би Си, който е на мястото на събитието, твърди, че най-малко двама от нападателите са убити. Единият – в самата зала, за който се казва, че е бил на 25 години, а дугият – в района на Брянск, където силите за сигурност са спрели бял автомобил марка „Рено“.

Би Би Си разполага с копие от паспорта на втория терорист. Той е 30-годишен гражданин на Таджикистан, но медията съобщава, че на този етап не може да публикува името му. За него обаче се знае, че през 2018 година градският съд в руския град Подолск е установил, че таджикският гражданин е нарушил правилото за 90-дневен престой в Руската федерация, бил е глобен 5000 рубли и му е било наредено да напусне страната.

Би Би Си разполага и с копие от документите на един от задържаните терористи. Това е Шамсидин Фаридуни, роден на 17 септември 1998 година.

Съобщено беше също, че  според наличните данни 1,5 милиона граждани на Таджикистан са работили в Русия и много от тях имат руско гражданство.

В Русия бе обявен общонационален еднодневен траур във връзка с терористичната атака, извършена в сградата на Crocus City Hall край Москва, съобщи ТАСС.

На 22 март вечерта няколко души откриха огън там с автомати преди концерта на група „Пикник“. По-късно в сградата е избухнала експлозия и е започнал пожар. По последни данни загиналите са над 130 души, като броят на жертвите може тепърва да нараства. По информация на руското здравно министерство над 140 са ранените.

Руският президент Владимир Путин направи специално обръщение към гражданите. Той обяви 24 март за ден на траур, изрази дълбоки съболезнования и обеща всякаква необходима помощ на жертвите и семействата на жертвите. С думи на благодарност държавният глава се обърна към пожарникарите, спасителите, лекарите и обикновените руснаци, помогнали за спасяването на хората от центъра.

Путин също така увери , че властите ще предприемат всички необходими мерки за изясняване на подробностите около престъплението, идентифициране и наказване на „всички, които стоят зад терористите, подготвили това престъпление“. Вече са задържани 11 съпричастни, сред които 4-ма преки извършители. Разузнавателните служби продължават да идентифицират съучастници.

Цяла Русия скърби за загиналите при терористичната атака. От 23 март в различни градове се провеждат възпоменателни събития. Някои региони вече въведоха траур на тяхното ниво от 23 март. В някои от тях, например в Кузбас, ще бъде три дни.

В Санкт Петербург се появиха спонтанни мемориали на Пътя на Василевския остров и близо до сградата на Руската национална библиотека (РНБ) на Московски проспект. В Перм жителите носят цветя на площада на уралските доброволци, в Оренбург – на стелата „Ангел на мира“.

Спонтанно възникнали мемориали в Ижевск, Казан, Нижни Новгород, Пенза, Чебоксари и Уфа. В Петрозаводск свещи се палят на брега на Онежкото езеро. А в Нарян-Мар полагат цветя в културния център Арктика, въпреки 20-градусовата слана и вятъра.

Жителите на Налчик и Черкеск, Пятигорск и Махачкала излизат по улиците с цветя и играчки. В Беслан, който познава от първа ръка ужасите на тероризма, в събота беше организирано възпоменателно събитие в училище № 1 – това, което беше заловено от екстремистите преди 20 години.

В Симферопол надписът „Москва, ние скърбим“ беше поставен със свещи на централния площад. Очаква се спонтанно възникналите паметници да продължат да съществуват и днес, като същевременно ще се появят нови.

Във връзка с трагедията московските театри отмениха представленията, насрочени за 23 и 24 март. Сред тях са премиерни представления в Театъра. В. В. Маяковски и др. Обявените продукции не се състояха в Болшой и Мали театри, RAMT, Московския художествен театър на името на. Чехов, Театър на сатирата, Lenkom Марк Захаров и други културни институции.

Подобно решение взеха Кремълският дворец, Московската държавна консерватория на името на П. И. Чайковски и концертната зала „Зарядие“. Веригите кина Каро и Москино обявиха, че спират дейността си този уикенд. На 24 март залите от мрежата на кино Мираж също няма да работят.

Някои спортни събития също няма да се състоят през следващите дни. Приятелският мач на руския национален отбор срещу отбора на Парагвай, който се очакваше в понеделник на „ВТБ Арена“ в Москва, беше отменен. Освен това Руският футболен съюз отмени мачове от турнири под негова егида, които бяха планирани за уикенда – мачове от втора и трета дивизия на руското първенство, както и мачове от националния шампионат сред женските отбори.

Четете още

Избор на редактора