Русия гласува на тридневни президентски избори

В Русия днес започнаха президентските избори, които ще продължат 3 дни и почти сигурно ще удължат управлението на президента Владимир Путин с още шест години, след като той смаза инакомислието в страната, предаде Асошиейтед прес.

Изборите се произвеждат на фона на безмилостни репресии, които осакатиха независимите медии и видни правозащитни организации и дадоха на Путин пълен контрол върху политическата система, посочва американската информационна агенция.

Руснаците гласуват, докато войната на Русия срещу Украйна влиза в третата си година. Руските сили имат преимущество на бойното поле и бавно постигат малки териториални успехи. Украйна, от друга страна, накара Русия да изглежда уязвима, като нанесе удари с дронове дълбоко навътре в територията ѝ и по военни кораби от нейния Черноморски флот.

Гласуването ще продължи до неделя в изборни секции на цялата територия на страната, включваща 11 часови зони, а също така и в незаконно анексираните региони от Украйна. Руснаците могат за пръв път да гласуват и онлайн на тези президентски избори.

Седемдесет и една годишният Путин се бори за пети мандат и на практика няма конкуренция. Неговите политически опоненти са или в затвора, или в изнание в чужбина, а най-яростният му съперник, Алексей Навални, почина миналия месец в наказателна колония в Арктика. Останалите трима кандидати за президент са почти неизвестни политици от партии, които само на хартия са опозиционни и всъщност следват линията на Кремъл, посочва АП.

Четете още

Избор на редактора