Русия готви мощна атака, САЩ пращат още US-катюши в Украйна

Русия се готви за голяма офанзива в Украйна, предупреди Институтът за изследване на войната, цитиран от УНИАН. Руските въоръжени сили продължават да провеждат по-ограничени настъпателни действия, за да попречат на украинската армия да овладее инициативата, заяви американският мозъчен тръст. По негови данни руската групировка в Луганска област, Източна Украйна, възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива.

„Когато руското военно командване реши, че се е подготвило достатъчно за подновяване на по-голяма настъпателна операция, то най-вероятно ще продължи с широкомащабно настъпление с повече войски и по-голяма упоритост, отколкото сега. Изходът от оперативната пауза може да бъде постепенен и да не бъде забелязан веднага“, прогнозира Институтът за изследване на войната.

Той отбелязва, че главното условие за оперативна пауза е да се създаде вид, че тя или не съществува, или ще бъде твърде кратка, така че противникът да няма време да овладее инициативата и да премине в контранастъпление.

Руската артилерия е обстрелвала района южно от Барвенково, в Изюмски район в Харковска област. На обстрел са били подложени също Никопол, Новопавловка и няколко населени места северозападно от Славянск, каза Институтът за изследване на войната.

В сряда Русия „за първи път през 133-те дни от началото на войната“ не обяви нови териториални придобивки в Украйна, отбеляза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той допусна, че е възможно руската армия да прави „оперативна пауза“.

Източник, близък до „Народната милиция“ на „Луганската народна република“ каза пред ТАСС, че руската армия и сепаратистите са превзели Клиновое, в Бахмутски район в Донецка област. Той съобщи за „активно настъпление“ на съюзните сили към град Бахмут, който се намира само на около 6 километра от това село.

САЩ обявиха днес нова военна помощ за Украйна, включително реактивни системи за залпов огън и снаряди с прецизно насочване, които ще подобрят способностите на украинската армия да поразява оръжейни складове и вериги за снабдяване на руските сили, предаде Франс прес.

Тази помощ на стойност 400 млн. долара, включва четири реактивни системи за залпов огън М142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) и боеприпаси за тях, които вече позволяват на украинските сили да атакуват такива цели, като например складове с боеприпаси, с ракети с по-голям обсег от наличните в руската артилерия, уточни високопоставен служител на Пентагона.

С тези системи „Украйна успя да порази руски цели на по-голяма отдалеченост зад линията на фронта и да разстрои действията на руската артилерия“, обясни служителят.

Украинската армия разполага общо с 12 системи HIMARS.

Пакетът с военна помощ включва също хиляди 155-милиметрови снаряда за артилерийски оръдия, доставяни от западните съюзници на Украйна.

„Тези снаряди са „по-ефикасни“, тъй като са прецизни и имат по-голям радиус на действие от досега доставяните, каза представителят на Пентагона.

Четете още

Избор на редактора