Русия започна офанзива в района на Харков

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

„По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време, заедно с хуманитарния център, организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили“, заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.

„Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини“, заяви ведомството. „Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават“, се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора