Русия обяви Гари Каспаров за терорист

Русия вкара 13-ия световен шампион по шахмат Гари Каспаров в списъка на „терористите и екстремистите“, съобщава meduza.io.

В списъка до фамилното име на Каспаров има звездичка, което означава, че срещу него е образувано наказателно дело по член „тероризъм“.

През декември 2023 г. депутатът от Държавната дума от Екатеринбург Андрей Алшевских публикува отговора, който получи от Министерството на вътрешните работи, в който се съобщава, че срещу Каспаров е извършена проверка и в действията му „има признаци на престъпление“ по статия за дейността на „нежелана“ организация (член 284.1 от Наказателния кодекс). От МВР са изпратили събраните материали в Следствения комитет. Следственият комитет не обяви официално образуването на дело срещу Каспаров.

През 2016 г. Каспаров, който живее в Литва, основа форума „Свободна Русия“ с бившия изпълнителен директор на движението „Руска солидарност“ Иван Тютрин. От началото на пълномащабна война организацията провежда антивоенни конференции, на които кани различни представители на руската опозиция.

През май 2022 г. руското министерство на правосъдието обяви Каспаров за „чуждестранен агент“. На 1 февруари 2023 г. Генералната прокуратура обяви Форума за свободна Русия за „нежелана“ организация, а в края на февруари 2024 г. съоснователят на Форума за свободна Русия Иван Тютрин беше включен в списъка с терористи и екстремисти .

Четете още

Избор на редактора