Русия остава извън сделката за износ на зърно засега

На този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно през Черно море, вместо това с помощта на Турция и Катар ще предостави безвъзмездно един милион тона зърно на нуждаещите се страни.

Това заяви руския лидер Владимир Путин след тричасови разговори с турския му колега Реджеп Ердоган в курорта Сочи, предаде Ройтерс.

Путин повтори предишните си позиции, че Русия е била принудена да излезе от споразумението, защото западните страни възпрепятстват износа на руска земеделска продукция и техника, както и че 70% от изнесеното през съществувалите коридори през Черно море украинско зърно не е стигнало до развиващия се свят, а е продадено на развити страни, включително в Европейския съюз.

Руският президент допълни, че собствената зърнена продукция, която възнамерява да предостави безплатно на бедните страни, ще бъде обработена в Турция и доставена с помощта на Катар. Доставките трябва да започнат в следващите 2 до 3 седмици.

Турският президент от своя страна заяви, че се надява на скорошен напредък по връщането на Русия в сделката за износ през Черно море.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че очаква президентът Володимир Зеленски да разговаря с турския лидер след срещата на Ердоган с руския президент Владимир Путин.

„Убеден съм, че въз основа на резултатите от разговора на Ердоган с Путин ще има контакт между президента Ердоган и президента Зеленски. Има доверие в отношенията между президента Зеленски и президента Ердоган“, каза Кулеба.

Четете още

Избор на редактора