Русия плаши Молдова с „украински сценарий“

Руският сенатор Андрей Климов предупреди тази седмица Молдова, че рискува да „повтори украинския сценарий“.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин коментира миналия месец, че близките връзки на Молдова с НАТО подкопават сигурността на страната. Галузин също посъветва Молдова да не повтаря „тъжния опит“ на Украйна.

„(…) катастрофалните проблеми на Украйна започнаха след прозападния преврат (2014 г.), последван от отхвърлянето на съществуващия дотогава неутралитет по конституция и официалното обявяване на политика за присъединяване към антируския военен блок НАТО“, напомни заплашително Андрей Климов в Телеграм.

Повод за реакцията му бе интервю на президентката на Молдова Мая Санду за брюкселското издание „Политико“, дадено по време на Световния икономически форум в Давос миналата седмица.

В контекста на войната в Украйна в Кишинев се води „сериозна дискусия“ за възможността да се изостави неутралитетът, записан в конституцията, и страната да се присъедини към „по-широк военен съюз“, заяви пред „Политико“ Мая Санду. Тя не назова военния съюз, но „Политико“ излезе със заглавие „Време е за членство в НАТО?“.

Молдова е в много деликатна ситуация: от една страна е поела по прозападна и проевропейска траектория, а от друга – не иска да влошава отношенията си с Русия до степен, в която Москва да използва военна сила.

Русия от своя страна продължава да смята бившата съветска република в своята сфера на влияние.

Но това не е геополитическото пространство, към което се е насочил Кишинев. Само седмица след като руските войски нахлуха в Украйна, Молдова подаде официално молба за членство в ЕС, а през юни ЕС предостави на страната статут на кандидат. Властите в Кишинев се надяват на присъединяване към ЕС до 2030 г.

Четете още

Избор на редактора