12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Русия спря доставките на газ за Франция

Франция не получава никакъв природен газ от Русия по газопроводи от 15 юни. Това съобщи мрежовият оператор GRTgaz, цитиран от световните агенции.

От “Газпром” предупредиха за рязко намаляване доставките за Европа по “Северен поток”. От компанията уточниха, че това се случва заради ремонтни дейности, но представители на ЕС смятат, че Москва наказва съюзниците на Украйна.

Франция получава около 17% от своя газ от Русия чрез мрежови връзки с Германия, която също разчита в голяма степен на руските доставки.

Доставките вече бяха намалени с 60% от началото на тази година, което доведе до рязко покачване на цените.

От GRTgaz заявиха, че в момента няма риск за френските доставки, като резервите са на ниво 56% от капацитета в сравнение с 50% през юни.

След нахлуването на Русия в Украйна Франция и други страни увеличиха вноса на газ от Испания, както и покупките на втечнен природен газ (LNG).

Според доклад на базирания във Финландия Център за изследване на енергията и чистия въздух, голяма част от втечнения природен газ все още идва от Русия, като в момента Франция е един от най-големите купувачи в страната.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини