5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Русия анексира официално 4 области от Украйна още утре

Утре руският президент Владимир Путин ще проведе церемония по подписването на официалното анексиране на четири области от Украйна, след като там бяха проведени референдуми, осъдени от Украйна и Запада като измама, съобщи BBC.

Подкрепяни от Русия длъжностни лица по-рано твърдяха, че петдневното допитване е осигурило почти пълна подкрепа от онези, които са участвали, въпреки че не е извършено независимо наблюдение.

Така наречените гласувания бяха проведени в две източни области, Луганск и Донецк, и в Запорожие и Херсон на юг.

Руският президент ще зържи реч в Кремъл в 15 часа местно време.

На Червения площад в Москва вече е поставена сцена с билбордове, обявяващи четирите региона за част от Русия. При анексирането на Крим от през 2014 г. имаше същата церемония победна реч от сцена.

САЩ заявиха, че ще наложат санкции на Русия заради референдумите, а страните-членки на ЕС обмислят осми кръг от мерки.

Германският външен министър Аналена Бербок каза в четвъртък, че хората в окупираните региони на Украйна са били отвеждани от домовете и работните си места чрез заплахи, а понякога и с оръжие. “Това е обратното на свободни и честни избори. И това е обратното на мира, това е диктуван мир”, каза тя.

Референдумите започнаха в 15% от територията на Украйна миналия петък само с няколко дни предизвестие. Руските държавни медии твърдяха, че използването на въоръжена охрана е за целите на сигурността, но беше ясно, че има допълнителен ефект на сплашване на жителите.

„Трябва да отговорите устно и войникът отбелязва отговора на листа и го запазва“, каза една жена в Енерходар пред BBC.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини