5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Руската Дума ратифицира договорите за анексирането

Руската Държавна дума ратифицира днес единодушно четирите договора за влизането на четири украински района –  т. нар. Донецка и Луганска народни републики, както и Херсонска и Запорожска област в състава на Руската федерация след набързо организирани референдуми, които Киев и Западът осъдиха като произведени в условията на принуда и нелегитимни, предаде Ройтерс.

Договорите бяха подписани на 30 септември на тържествена церемония в Георгиевската зала на Кремъл от руския президент Владимир Путин и назначените от Москва ръководители на четирите украински района. В договорите се уточнява, че границите на новите субекти на Русия ще се определят от границите на териториите, които “са съществували към деня на образуването им и приемането им в Русия”, а външните им граници стават държавни граници на Руската федерация. В документите също се предвижда от деня на присъединяването на четирите субекта да бъдат образувани две нови републики и две нови области в състава на Русия, които ще запазят сегашните си названия, а ръководителите им ще получат статут на губернатори, посочва ТАСС.

Влизането на четирите области в състава на Русия е логично продължение на обединението на руските земи, започнало през 2014 г. със завръщането на Република Крим и град Севастопол в Руската федерация, каза днес на заседанието на Държавната дума руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини