„Руска салата“ в менюто за Байдън и лидерите на НАТО в Мадрид

Заглавието може да звучи манипулативно, да е шега или журналистическа метафора за събитието. Но не е. То е абсолютен, доказан факт.

Ордьовърът „Руска салата“ краси първата страница в менюто на ресторанта в Конгресния център в Мадрид, където се провежда официалната среща на Джо Байдън, Йенс Столтенберг и другите световни лидери от страните в НАТО, отбелязва Ройтерс.

Политици и акредитирани журналисти не нашега се учудиха, когато видяха руската връзка в менюто. Иначе бъркани картофи с грах, моркови и майонеза се сервират в ресторанти из цяла Испания. Но на тежката среща, на която Русия ще бъде наречена „заплаха за световната сигурност“ в новата Стратегическа концепция на НАТО, салатата от страната на Путин предизвика недоумение и коментари, поръсени с черен хумор.

В Мадрид ще бъдат взети ключови решения за бъдещето на Алианса, обеща генералният секретар Йенс Столтенберг. „Ще одобрим новата стратегическа концепция, ще укрепим нашата способност за отбрана и ще приемем решение за пакет комплексна помощ за Украйна“, заяви той.
Както съобщи БиБиСи, след 4 месеца лоши новини от Киев, НАТО има какво да празнува: Турция сне възраженията си срещу Швеция и Финландия и те ще бъдат приветствани с „добре дошли“ в Алианса.
А това е лоша новина за властелина на руската салата – вместо да спре с кървава война Украйна по пътя й към Европа, кремълският квазицар получи по границата си хиляди километри НАТО под формата на две мощни икономически и военно западни държави.

За Североатлантическия алианс, опитващ се да обезпечи Украйна с необходимото й оръжие, приемането на Финландия и Швеция е огромно събитие, отбелязват световните агенции. Двете доказано демократични страни водят със себе си съвременни и поготвени армии, най-върхови технологии и дълго-дълго крайбрежие на Балтийско море.

Очаква се и премиерът на Великобритания Борис Джонсън да бъде активен, както обикновено. Той вече предупреди, че „трябва да се копае надълбоко“, за да се подготви светът за най-опасното десетилетие, което ни предстои. Като начало Джонсън ще обяви редица стъпки на Обединеното кралство, в това число несимволично разширяване на британската база в Естония.

Около 10 000 полицаи вече охраняват срещата на върха в Мадрид. Под тяхна охрана е и българският президент Радев – натовец и русофил, явен противник на военната помощ за Украйна.

Четете още

Избор на редактора