Рускиня под прикритие спечели „Уимбълдън“ и 2 млн. паунда

Рускиня под прикритие спечели 135-то издание на тенис турнира „Уимбълдън“.

Елена Рибакина, която се състезава за Казахстан, вдигна купата след обрат във финала над първата африканка, стигала до тази фаза в турнирите от „Големия шлем“, Онс Джабер (Тунис) – 3:6, 6:2, 6:2. За 1 час и 51 минути игра.

Родената в Москва тенисистка е с казахстански паспорт от 2018 г. Триумфът на „свещената трева“ в Лондон щеше да я изстреля в топ 10 на световната ранглиста, ако се присъждаха ранкинг точки.

Тазгодишното открито първенство на Великобритания не допусна до участие състезатели от Русия и Беларус, заради войната в Украйна. В отговор на това решение на организаторите от ATP и WTA решиха – без точки за ранглистата.

„Благодаря за горещата подкрепа. Поздравления за Елена, тя напълно заслужава титлата. Надявам се следващия път да бъде в моите ръце, каза тунизийката след срещата. – Целта ми е да се завърна и да спечеля титлата. Обичам този турнир. Направих каквото можах. Радвам се, че съм вдъхновение за моите сънародници“, добави тя.

„Бях много нервна преди мача и по време на самата игра. Никога не съм изпитвала подобни емоции. Голямо благодаря на публиката, вие направихте невероятни тези две седмици. Беше огромно удоволствие да бъда част от този финал. Искам да благодаря на всички в краската ложа, беше невероятно преживяване“, коментира Рибакина.

Победителката предизвиква недоволство още с появата си на турнира. Британците се възмущават, че представителката на Казахстан ще заплати в Русия данъците от победата, която й носи 2 милиона паунда. Така че тези пари отиват направо при Путин, пишат в британската преса.

Четете още

Избор на редактора