4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Руските удари по цивилни са чист терор, смята Фон дер Лайен

Руските удари по цивилна инфраструктура в Украйна са военни престъпления и чист терор, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Тя отбеляза, че целта на тези действия е украинците да останат без отопление и вода.

По нейните думи руският президент Владимир Путин води енергийна война. Най-добрият отговор на изнудването с газовите доставки е в единството и съпричастността, добави Фон дер Лайен.

Тя отчете, че спрямо септември миналата година руските газови доставки за ЕС по тръбопроводи са намалели с 80 на сто. Не се поддадохме на това изнудване, устояхме и трябва да се гордеем, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен отчете, че тези сътресения водят до ръст на сметките за енергия и намаляване на конкурентоспособността на европейските дружества.

Сред възможните решения Фон дер Лайен посочи държавите от ЕС да купуват газ заедно и да споделят газ. Тя отбеляза, че все още са твърде малко двустранните споразумения между съседни европейски страни за обмен на газ, затова се налага ЕС да въведе задължителни правила.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини