Руски ракети убиха поне 22-ма цивилни и 3 деца във Виница

3 руски ракети „Калибр“ поразиха централната част на украинския град Виница днес сутринта. Убити са най-малко 22-ма цивилни, включително 3 малки деца, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от украинските спешни служби. При атаката са ранени поне 90 души, 50 от тях тежко.

Виница е далеч от фронтовете на войната и не е имало предупреждение със сирени. При внезапния и неочакван удар улиците били пълни с мирни граждани. Общо 5 ракети са били пуснати по центъра на града, 2 от тях украинската ПВО е успяла да свали още във въздуха.

Началникът на националната полиция Игор Клименко съобщи, че ракетите са ударили офис сграда и културен център, нанесли са тежки щети на намиращи се наблизо жилищни блокове. Причинили са огромен пожар, който се е разпространил в съседен паркинг, изгорели са над 50 автомобила.

„Какво е това, ако не откровен терористичен акт?“, попита в „Телеграм“ украинският президент Володимир Зеленски.

Руското министерство на отбраната, както обикновено, не коментира случилото се във Виница. Русия по принцип отрича да взема умишлено под прицел цивилни и никога не признава вина. Обикновено твърди, че е унищожила бойна техника и „националисти“.

„Русия не може да победи Въоръжените сили на Украйна в бой, затова прибягва към варварство: терористични актове, унищожение на цивилна инфраструктура, убийства на цивилни“, написа съветникът на Зеленски Михайло Подоляк в Туитър. „Кремъл води война като в Средните векове: те вярват, че с жестоки престъпления ще сломят волята ни и ще ни принудат на мир „на всяка цена“. Няма да стане: всеки терористичен акт само сплотява обществото ни и приближава Русия към поражението. Времето за разплата идва“, заяви още Подоляк.

Четете още

Избор на редактора