5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Руски ядрени бомбардировачи Ту-160 засечени до Норвегия

Сателитни снимки от Planet Labs, направени на руска военновъздушна база близо до норвежката граница, показват засилено присъствие на стратегически бомбардировачи с голям обсег, способни да носят ядрено оръжие. Самолетите имат капацитет да атакуват цели в САЩ и цяла Европа с ядрени бомби, пише норвежкото издание faktisk.no.

Снимка, направена на 7 октомври, показва седем самолета от типа Tu-160 Blackjack и четири Tu-95 Bear-H. Два дни по-късно fj Planet Labs забеляза един Tu-160 на пистата на авиобазата “Оленя” на Колския полуостров, само на 32 км от границата с Норвегия.

Разположението на стратегическите бомбардировачи там е необичайно, тъй като обикновено тези самолети се намират във въздушната база “Енгелс”, която е на 720 километра югоизточно от Москва.

Военни експерти, цитирани от изданието,  коментират, че тези движения може да са свързани с традиционните есенни учения Thunder. Но и признават за съвпадението между самолетите, способни да носят ядрено оръжие, с ядрените заплахи на Путин.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини