Трансфер: Руснакът Витюгов вече е номер 1 на Англия

Гросмайсторът Никита Витюгов , руският шампион през 2021 г. и настоящ номер 25 в света, се превърна в най-значимия трансфер от Русия след инвазията в Украйна, след като преминаването му към Англия беше официално потвърдено от FIDE миналата седмица.

Витюгов, който идва от Санкт Петербург, сега е най-високо класираният играч на Англия с рейтинг от 2719, с 43 точки пред гросмайстора Дейвид Хауъл с 2676, което го прави подходящ за участие в Олимпиадата през 2024 г. в Будапеща.

„Той е добре дошло допълнение към отбора и неговите знания и опит са нещо, което очакваме с нетърпение да сподели с нашите бъдещи играчи“, каза Малкълм Пейн от Английската шахматна федерация пред Chess.com.

„Добре дошъл на борда“, написа в Туитър Английската шахматна федерация тази седмица.

Витюгов стана шампион на Русия през 2021 г. и тренира гросмайстор Петър Свидлер по време на два турнира на кандидатите и гросмайстор Ян Непомняшчи за двата му мача от Световното първенство на FIDE. Той също така спечели Световното отборно първенство по шах с Русия два пъти и Европейската клубна купа три пъти. Той спечели други престижни турнири, като Gibraltar Masters (2013), Grenke Open (2017) и Prague Masters (2019). Витюгов е публикувал и две книги за френската отбрана.

36-годишният е сред многото руски гросмайстори, които се обявяват против нахлуването в Украйна. В интервю за Chess.com той направи антивоенни изявления и туитна:

„Ще изясня позицията си – не можете да се защитавате на чужда територия. Руснаците и украинците са братя, а не врагове. Спрете войната.“

Четете още

Избор на редактора