Сунак и съпругата му губят по 500 000 паунда на ден

Британският премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата са губили средно по 500 000 паунда на ден през изминалата година. Това става ясно от най-новия списък на богаташите на Острова на “Сънди Таймс”.

Класацията показва, че делът, който милиардерската наследница Акшата Мурти държи в IT фирмата на баща си, Infosys, сега струва 481,2 млн. паунда. Това е с 208,8 млн. по-малко от стойността му преди година.

Въпреки срива в акциите на индийския технологичен гигант, създаден от бащата на Мурти, делът на двойката продължава да бъде най-ценният ѝ актив. През 2023 г. семейство Сунак има общо 529 милиона паунда – спад от 730 милиона паунда от предходната 2022 г.

Двойката сега е класирана на 275-о място в списъка, изпадайки от 222-о.

Финансите на Мурти се оказаха голям проблем още докато Сунак се бореше за премиерския пост миналата година. Докато водеше кампанията си, стана ясно, че Акшата Мурти няма статут на постоянно пребиваваща на територията на Великобритания, което ѝ даваше право да не плаща данъци върху приходи, придобити извън Обединеното кралство.

Тогава тя се съгласи да стане британски данъкоплатец. Според в. “Гардиън” това лято Мурти ще получи почти 6,7 милиона паунда дивидент от фирмата на баща си.

Състоянието на Сунак и Мурти обаче бледнее в сравнение с първите позиции в списъка на богатите на Острова. Гопичанд Хиндуя и семейството му – собственици на транснационалния конгломерат, който има присъствие в 11 сектора – оглавяват класацията с 35 млрд.

Подкрепящият Брекзит шеф на Ineos Джим Ратклиф е на второ място със състояние от 29,68 милиарда паунда.

Други известни личности в горните редици на списъка включват собственика на “Дейли Телеграф” Фредерик Баркли, който заема 27-ото място със своите от 6,418 млрд.

Четете още

Избор на редактора