Ръководството на БФШ 2022 подаде оставка

Председателят на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов и останалите членове на Управителния съвет (УС) подадоха колективна оставка „в името на шахматното единство у нас и на възможността за получаване на пълноправно членство в международните структури (ФИДЕ и ЕШС)“.

Решението на членовете на УС беше обявено в открито писмо до медиите, в което от централата подчертават, че са „единствената организация, която има качеството на „спортна федерация“ по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта“ и директно определиха „разпространяваната информация за наличието на множество конкуриращи се шахматни федерации“ за недействителна.

От БФШ 2022 директно отправиха критики и към държавата, обвинявайки я в липса на адекватна реакция „спрямо грубата намеса в шахматния спорт, осъществявана вече близо 6 месеца от страна на чуждестранни организации“, а освен изразиха и несъгласието си с твърдение на спортния министър Димитър Илиев, който в интервю е обявил, че родната шахматна централа няма да бъде приета в Международния шахматен съюз, защото част от членовете ѝ са „били замесени в корупционни дейности назад във времето“.

В позицията си от шахматната федерация нападнаха и „узурпатора“ – по техни думи – Българската спортна шахматна федерация, която осигури участието на българския национален отбор при жените на европейското отборно първенство в Будва, Черна гора, където нашите момичета завоюваха титлата. Според БФШ 2022 „това самопровъзгласило се за „обединител“ на българския шахмат сдружение“ със своите действия е дало „ясна индикация за превеса на частния интерес спрямо обществения“.

Накрая от ръководството на Българска федерация по шахмат 2022 настояха „за адекватност, законосъобразност, прозрачност и достойно финансиране на шахмата у нас“ чрез единствената организация в страната, която отговаря на условията на финансиране, а именно БФШ 2022.

Четете още

Избор на редактора