Рядък сребрист гибон се роди на остров Ман

Изключително рядък сребрист гибон е роден в „много важен“ момент за парк за диви животни на остров Ман, съобщи ДПА.

Първите снимки на най-новото попълнение в Парка за диви животни в Къра показват как един от застрашените примати, наречен така заради сребристосивата си козина, е сгушен в скута на майка си, която се храни с плодове и се грижи за новото си бебе.

Младият гибон, чието име все още не е дадено, бе посрещнат в парка на 11 септември и се присъедини към братчето и сестричето си Финло и Алин, които се родиха съответно през 2017 и 2020 г.

Това е третото раждане на сребрист гибон в зоологическата градина, откакто родителите на бебето, Сламет и Накула, бяха докарани на острова през 2016 г. като част от глобална програма за размножаване.

Родом от индонезийския остров Ява, сребристите гибони са класифицирани като застрашен вид от Международния съюз за опазване на природата, като в дивата природа са останали едва 2 000 възрастни индивида.

Новото попълнение в Парка за диви животни в Къра е родено като част от програмата ex-situ на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), която има за цел да защитава застрашени видове, уточнява БТА.

Катлийн Греъм, генерален мениджър на Mарка за диви животни в Къра, каза, че е „страхотно“ да се види как семейството нараства.

„Девет европейски зоопарка се грижат само за 52 сребристи гибона, така че раждането е много важно за нас“, каза тя и добави: „Знаем колко жизненоважни са програмите на ЕАЗА за усилията за опазване на природата и сме много горди, че можем да изиграем своята роля“.

Четете още

Избор на редактора