Сабрутев: Здравеопазването е запазена марка за мафията

„Истината е, че здравеопазването си е запазена територия за мафията. Данните на Министерството на финансите са изключително притеснителни. В момента търговете за лекарствата на онкоболните се провеждат от болниците. Получава се, че едно и също лекарство се купува от една болница за 14 стотинки, друга за 2,80 лв. Над 20 пъти разлика“, това каза депутатът от ПП Венко Сабрутев пред БНТ.

„Това го позволява законът. Затова ние от „Продължаваме промяната“ вкарваме реформа чрез бюджетът на Националната здравноосигурителна каса и се надяваме тази реформа да бъде приета от всички парламентарни групи. Тази реформа предлага окрупняване на обществените поръчки и преминаване в юрисдикцията на НЗОК вместо в болниците. Виждаме, че когато те са в болниците, държавата няма контрол и се получава разлика от до 20 пъти“, каза още депутатът.

По думите му и частните болници трябва да спазват закона за обществените поръчки.

„100 млн. лева за онкоболните всяка година потъват. Вместо те да отидат за здравеопазване на тези хора, които с в крайна нужда, те потъват в джобовете на директори на едни болници“, заяви Сабрутев.

Според него ПП-ДБ не срещат подкрепа в Народното събрание и затова първото предложение не е минало. Сабрутев изрази надежда, че поне предложението за онкоболните да бъде прието.

„Вчера имахме бюджетна комисия, беше прието, но ключово е това, което се случи в зала“, каза още той.

Четете още

Избор на редактора