Самолет нарушител приземен принудително край Свищов

Военновъздушните сили (ВВС) са били приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител, съобщиха от Министерството на отбраната, цитирани от БНТ.

Според данните, вчера в 17.42 часа от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов е бил локализиран малък самолет „Чесна“ на височина 600 метра. Установено е, че машината е навлязла в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза „Граф Игнатиево“, като водачът на дежурната двойка излита в 17.53 часа. Самолетът-нарушител е прихванат, като в 18.03 часа с него е установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът е бил съпроводен до летище Бохот, където каца в 18.08 часа.

По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи. На земята е установена самоличността на пилота на малкия самолет.

В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО са взели участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от ВВС, уточняват от военното министерство.

Собственикът на самолета обаче заяви, че не знае защо са излетели миговете и че всички му е изрядно. „Може би е станала досадна грешка. Чудно ми е защо вдигат изтребителите срещу мен“, каза пред NOVA Валери Илиев. Той е инструктор и собственик на школа за обучение на летци. Илиев е категоричен, че не е бил длъжен да бъде включен код на транспондера.

Четете още

Избор на редактора