Самолет кацна аварийно заради откъснат прозорец

Пътнически самолет загуби част от корпуса си във въздуха и бе принуден да направи аварийно кацане в американския щат Орегон в петък.

Boeing 737 Max 9 на Alaska Airlines се върна в Портланд 35 минути след полета си за Калифорния, след като външна част, включително прозорец, се откъснаха.

Аляска съобщи, че на борда е имало 177 пътници и екипаж и той се е „приземил безопасно“.

Авиокомпанията заяви, че „временно“ ще спре всичките си 65 самолета 737 Max 9, за да извърши проверки.

Boeing заяви, че е наясно с инцидента и „работи за събиране на повече информация“. Службата за гражданска авиация на Обединеното кралство каза пред BBC, че „наблюдава ситуацията много отблизо“.

Пътникът Диего Мурило каза пред KPTV, че празнината е била „широка колкото хладилник“ и описва, че е чул „наистина силен удар“, когато кислородните маски са паднали отгоре.

Той добави: „Казаха, че в този ред е имало дете, чиято риза е била изсмукана от него и излязла от самолета, а майка му го е държала, за да се увери, че няма да отиде с нея.“

Обявявайки спирането на 65-те самолета, главният изпълнителен директор на Alaska Airlines Бен Миникучи каза: „Всеки самолет ще бъде върнат в експлоатация само след приключване на пълната поддръжка и проверките за безопасност“.

Четете още

Избор на редактора