Само един трактор се яви на протест в Букурещ

Обрат с протеста на румънските фермери и превозвачи, който трябваше да започне в 09:30 тази сутрин на „Площада на Конституцията“ пред сградата на парламента в Букурещ, съобщи БТА.

В посочения час на място имаше само един трактор, качен на ремаркето на ТИР, въпреки че Общината разреши в демонстрацията да се включат 5000 души с 200 машини.

В отговор на въпрос на БТА очаква ли се дойдат по-късно фермери и превозвачи и защо няма никой, хората в превозното средство казаха „Демокрация е. Всеки е свободен да прави каквото поиска“, но отказаха друг коментар.

Според някои от местните медии студът може да е отказал демонстрантите. В 09:30 ч. термометрите в центъра на Букурещ показваха минус 6 градуса. Изминалата нощ е била най-мразовитата в румънската столица със стойности от минус 9,9 градуса, съобщават синоптиците. Алеите към „Площада на Конституцията“ са заледени. В лед и скреж е и самият площад.

„Фермерите казват, че няма да участват в одобрения протест в Букурещ, защото не искат той да бъде политизиран“, отбелязва Диджи24. В петък префектът на румънската столица Рареш Хопинка обяви, че той е на сенатор Диана Шошоака и се аргументира, че документите с молба за провеждането му са подадени от нейните адвокати Александру Дуцу и Богдан Петре.

Съгласно одобрения от Общината график и маршрут, тази сутрин между  6:30 и 7:00 часа превозните средства, които искаха да се включат в протеста, трябваше да се придвижат до „Площада на Конституцията“ На него обаче пристигна само един ТИР с влекач и един граждански автомобил.

На място има най-малко три полицейски патрулки, една линейка 112, една линейка СМУРД, четири коли на Жандармерията. Има и засилено медийно присъствие.

Четете още

Избор на редактора