Само Иванов и Габриел са подписали за коалиция

Само съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел са поставили подписите си под коалиционното споразумение на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Това стана ясно от думите на Рая Назарян от ГЕРБ, след като напусна президентството заедно с останалите представители на партията, отишли при президента Румен Радев, за да върнат папката с първия мандат.

Преди около час Мария Габриел върна папката с нов проектокабинет на ГЕРБ в президентството, припомня Офнюз.

„Вчера в 18 часа Христо Иванов одобри споразумението. Останалите лидери на ПП-ДБ обаче отказаха да го подпишат. В момента то е подписано само от него и Мария Габриел“, заяви Рая Назарян и показа листа с подписите пред журналистите.

Текстът по коалицонното споразумение е разработен съвместно от двете формации през последната седмица. В него са записани приоритетните за следващите 9 месеца реформи и начина за попълване на регулаторите. Вътре освен това пише, че ако след 9 месеца има успешна ротация, то оттук нататъл тя ще се случва на 15 месеца.

Все още не е ясно дали ПП-ДБ одобряват предложения от ГЕРБ проектосъстав на кабинета „Габриел“. В момента в софийската им централа тече събрание на парламентарната група, където най-вероятно ще бъде взето решението дали ПП-ДБ ще подкрепи предложения кабинет, или ще се върви към предсрочни парламентарни избори.

Четете още

Избор на редактора