Сана Марин ще работи за института на Тони Блеър

Бившата министър-председателка на Финландия Сана Марин, която през април загуби изборите, а миналата седмица се оттегли от ръководството на партията си, планира да напусне парламента и да се присъедини към Института за глобални промени „Тони Блеър“, съобщи самата Марин, цитирана от Ройтерс.

Предвид новата си позиция тя официално поиска разрешение да подаде оставка от парламента, заяви от своя страна нейната лявоцентристка социалдемократическа партия. Базираният в Лондон политически мозъчен тръст се ръководи от бившия британски министър-председател Тони Блеър.

„Смятам, че това ще бъде дейност, която ще бъде от полза и за цяла Финландия“, каза Марин пред репортери. Тя не изключи възможността да участва в бъдещи избори или да кандидатства за висши европейски длъжности, но заяви, че в момента няма такива планове.

Марин беше най-младият министър-председател в света, когато през 2019 г. встъпи в длъжност на 34-годишна възраст, като така привлече вниманието на целия свят и помогна за повишаването на авторитета на Финландия. След като преведе страната през пандемията от коронавирус и последвалите икономически сътресения, тя стана гласовит поддръжник на Украйна след нахлуването на Русия и успешно накара Финландия да прекрати политиакта си на военна необвързаност, като се присъедини към НАТО.

На 1 септември се състоя последната конференция на партията ѝ под нейно председателство, преди да се оттегли от лидерския пост, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора